FAGKONGRESS 2023
- trondheimfotklinik
- 18. sep. 2023
- 4 min lesing
Oppdatert: 19. sep. 2023
Fagkongressen for medlemmer av fotterapeutforbundet avholdes hvert år på høsten. Da samles mange fotterapeuter til faglig påfyll, sosialt samvær og besøk av leverandører.

Årets fagkongress ble avhold på Clarion Hotel & Congress Oslo Airport 15.-17. September.
Kongressen startet med at forbundslederen ønsket velkommen, og ved at statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet , Ole-Henrik Krat Bjørkholt, åpnet fagkongressen 2023.

Deretter kom foredragene som perler på en snor hvor disse temaene kom opp:
Psoriasis - Fra diagnose til behandling
Hvordan være din beste sjef - Viktigheten av å drifte med økonomisk overskudd
Grønn klinikk - Er det mulig?
Forskning på riktig fottøy og fallrisiko - Barfotsko
Sykdom i sirkulasjon som påvirker føttene
Risikovurdering av diabetesføtter
Den spanske podiatriutdanningen og forebyggende effekt på diabetesføtter
Det var spesielt to foredrag som satte spor hos meg og det var blant annet foredraget om hvordan man kan, skal og bør være sin egen sjef. Samt viktigheten av å drive med økonomisk overskudd. Mange fotterapeuter tar for lite betalt og har dermed en lav lønn i forhold til resten av samfunnet. Det er viktig å følge med prisveksten i samfunnet slik at vi som er selvstendige har råd til å kjøpe inn nødvendig utstyr, betale forsikringer, holde oss faglig oppdatert ved å dra på kurs, spare til pensjon samt bygge opp en liten buffer dersom noe nytt må kjøpes inn. Prisene fra leverandørene øker i en galopperende fart, og overskuddet i bedriften blir mindre og mindre dersom man ikke øker prisene. Etter alle utgifter knyttet til bedriften er betalt så skal vi som jobber ta oss ut lønn, og da blir man som selvstendig næringsdrivende nesten skattet ihjel. Så det kan være veldig lurt til å få noen til å se over økonomien iblant for å se om man driver på en bærekraftig måte som gjør at fotterapeuten kan betale sine regninger når lønnen utbetales. Alle er vi enige om at alt i samfunnet er blitt dyrere, men det er ikke rett at du skal bære den byrden. Foredragsholder oppfordret alle til å se verdien i jobben man gjør og ikke være redd for å ta seg betalt. Men helt ærlig må jeg innrømme at det verken en morsomt at man må øke prisene eller at alle andre rundt deg tjener mye mer fordi de er flinkere til å ta seg betalt. Resultatet dersom man ikke tar seg betalt og klarer å dekke alle utgifter er at man går konkurs. Og det vil vi vell ikke.

Det andre foredraget som jeg vil trekke frem er foredraget om sykdom i sirkulasjonen som påvirker føttene. Foredragsholder var karkirurg Øyestein Rognerud. Vi som var tilstede i salen fikk formidlet forskjellen på arterielle og venøse sår. Vi fikk se noen skrekkbilder av føtter hvor sykdom i sirkulasjonen hadde gått veldig langt og for noen endt i amputasjon. I mange tilfeller blir ikke kroniske sår fulgt opp riktig, og ender derfor ofte med amputasjoner som kunne vært unngått dersom de hadde kommet frem til riktig instans med en gang. Vi fikk se bilder av arterier som var åpnet opp og innholdet i dem som tettet blodårene. Etter foredraget sitter jeg igjen med en større forståelse i hvor viktig det er at vi som ser føtter hver eneste dag i jobben varsler fra og sender pasienter dit de skal så raskt som mulig om vi oppdager noe urovekkende.

Arteriell insuffisiens er når en pulsåre (arterie) i en arm eller fot plutselig går tett og helt eller delvis blokkerer blodstrømmen, slik at det blir oksygenmangel og eventuelt vevsdød i muskler, hud og nerver som normalt forsynes av denne pulsåren. Denne prosessen starter hos de fleste allerede i 20-års alderen.

Her har en karkirug åpnet en blodåre som har gått tett. Slik ser det som tetter blodkaret ut.
Fordraget om risikovurdering av diabetes var også veldig spennende, og jeg ser frem til å ta videreutdanningen når den tid kommer. Neste mulighet for å søke er først til våren, og siden det er mange søkere og få plasser er nåløyet trangt. Men en dag skal jeg også spesialisere meg innen diabetes.
Foredraget om podiatriutdanningen var interesant, og det underbygger den jobben som gjøres for å få fotterapiutdanningen opp på høyskolenivå her til lands. Foredragsholderen kunne fortelle at det i Spania jobbes hardt med å finne fotpleiere som sitte rundt omkring og bruker skalpell og leker fotterapeut. Fotpleiere i Spania får ikke lov til å bruke skalpell. Slik burde det også vært her hjemme i Norge, men så vidt jeg vet så er det ingen regler på dette enda. Skalpellbruk på føttene burde vært forbeholdt autorisert helsepersonell.
Ut over dette hadde vi en meget sosial og trivelig helg sammen. Det var mye god mat, latter og trivsel. På leverandørsiden var det mange av de faste til stede og jeg fikk endelig bestilt sokker som ikke strammer fra Ametrine. De gleder jeg meg til å få på klinikken. Det kommer også litt nytt utstyr, noen negleoljer og kremer i hyllene. Det kommer også en julekampanje når vi nærmer oss jul.


Nå skal jeg lande etter fagkongressen og ser frem til faghelg i Trøndelag krets i Mars.
Ønsker dere en flott høst,
Monica
Aut. fotterapeut
TRONDHEIM FOTKLINIKK AS
Comments